Primăria pregăteşte o nouă pietonală: Kogălniceanu

Primăria pregăteşte o nouă pietonală: Kogălniceanu
Strada nu va fi complet interzisă maşinilor. Va fi dedicată pietonilor, însă şi autovehiculele vor avea acces, dar limitat.

Specialiştii recomandă îmbunătăţirea spaţiului public în zona veche a oraşului Cluj-Napoca. În apropierea Bastionului Croitorilor, străzile ar putea fi, în curând, destinate mai mult pietonilor, în defavoarea traficului auto. Primarul Sorin Apostu a anunţat că, începând cu 2011, municipalitatea va demara o serie de proiecte de pietonalizare a unor artere importante din centru, printre care Kogălniceanu, Brătianu sau Baba Novac.

Edilul Sorin Apostu a declarat că în ultima perioadă s-au purtat discuţii în cadrul Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism (CTATU) privind parcările de pe mai multe artere din centrul istoric. Membrii CTATU au analizat zona străzii Kogălniceanu, unde s-ar putea schimba reglementările privind parcarea şi introducerea accesului controlat. Subiectul a fost abordat cu prilejul prezentării în şedinţă a proiectului Universităţii Babeş-Bolyai (UBB), care a propus amplasarea unei clădiri de 2.000 mp pentru Facultatea de Studii Europene şi pentru Facultatea de Teatru şi Televiziune în zona străzilor A. Iancu nr. 19 - M. Kogălniceanu nr. 4. “Strada Kogălniceanu este, în viziunea trasată de noi, o arteră unde traficul va fi permis doar riveranilor. Va fi transformată în zonă pietonală pentru că face parte din circuitul turistic, pentru a pune în valoare Zidul Cetăţii. După reabilitare, zona Kogălniceanu - Brătianu şi Baba Novac, strada de legătură cu Bastionul Croitorilor, vor deveni pietonale, după modelul celor deja amenajate în oraş”, a declarat primarul.

Acesta a menţionat că, în prezent, primăria inventariază locurile de parcare de pe strada Kokălniceanu şi urmează să stabilească numărul celor care vor fi alocate UBB-ului. “În momentul în care intrăm cu proiectul de pietonalizare în zonă, atunci situaţia existentă se va schimba, şi zona nu va mai fi împânzită de maşinini”, a afirmat Sorin Apostu. Primăria mai intenţionează să reamenajeze, după modelul deja consacrat în zona Zidului Cetăţii, în Piaţa Muzeului şi pe străzile I. Raţiu şi I. Bob, şi alte artere, printre care V. Fulicea, V. Deleu, O. Petrovici, Roosevelt, Sextil Puşcariu, D. Ferenc şi S. Brassai.

La trasarea zonelor pietonale din centrul municipiului, unele străzi au intrat în categoria celor cu trafic “calmat” - cu aspect similar celor pietonale, dar care, în condiţii controlate, pot suporta şi trafic auto. “Cu siguranţă, strada Kogălniceanu trebuie să primească îmbunătăţiri în ceea ce priveşte spaţiul public, este una dintre cele mai frumoase străzi din centru, are calităţi spaţiale deosebite, cu valori arhitecturale diferite, care trebuie dedicată mersului pe jos. Dacă va avea acces controlat sau nu, acest aspect se poate reglementa şi în timp”, spune arhitectul Eugen Pănescu, participant la proiectul de pietonalizare Eroilor-Unirii şi membru al echipei care lucrează la noul PUG. Acesta a menţionat că modelul final de trafic care va sta la baza PUG-ului nu este finalizat, dar în ceea ce priveşte strada Kogălniceanu există şi opţiunea de a închide traficul. “Trebuie calitate, intervenţii de amenajare şi îmbunătăţire a spaţiului public, fiindcă asta atrage atenţia celor care merg pe acolo. E vorba în aceste demersuri privind pietonalizarea şi despre un efort de învăţare, de obişnuire a locuitorilor şi a utilizatorilor spaţiului de a folosi aceste locuri”, a subliniat Pănescu.

Intenţia municipalităţii este de a crea o axă turistică pietonală care să traverseze centrul vechi al oraşului, din Piaţa Muzeului şi până la Bastionul Croitorilor. “Strategia de pietonalizare urmăreşte această intenţie. Punerea în valoare a cetăţii medievale a Clujului nu este un proiect «de azi pe mâine», va necesita timp până când circuitul turistic se va contura”, a afirmat primarul Sorin Apostu.

Luminiţa SILEA, Kristina REŞTEA
luminitasilea@ziuadecj.ro, kristinarestea@ziuadecj.ro



Comenteaza