Proiect de abrogare a prevederii Legii Educaţiei cu privire la învăţarea Istoriei şi a Geografiei în limbile minorităţilor naţionale

Proiect de abrogare a prevederii Legii Educaţiei cu privire la învăţarea Istoriei şi a Geografiei în limbile minorităţilor naţionale
Istoria şi Geografia României ar trebui studiate în şcolile de stat din România în limba română, inclusiv de către persoanele care fac parte din rândul minorităţilor naţionale, subliniază deputatul clujean Mircia Giurgiu într-o expunere de motive a unui proiect de modificare a Legii Educaţiei, transmis Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor.

În proiectul de Lege se solicită abrogarea, adică anularea, alineatului 8 al articolului 46 din Legea Educaţiei. Articolul respectiv prevede ca în şcolile şi liceele cu predare în limbile minorităţilor naţionale Istoria şi Geografia României se predau în limbile respective, după programe şcolare şi manuale identice cu cele în limba română.

Deputatul precizează în expunerea de motive a proiectuluid e modificare legislativă că drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor sunt garantate. "Totodată, în Constituţie se mai percizează că în România, limba oficială este limba română", aduagă deputatul Mircia Giurgiu.

"De aceea, în condiţiile în care există unităţi de învăţământ particulare în limba minorităţilor naţionale, nu vedem sensul ca în şcolile de stat Istoria şi Geografia să fie predate în limba maternă a popoarelor conlocuitoare, mai ales că acestea au posibilitatea de studia în limba maternă", se subliniază în proiectul de modificare a Legii educaţiei depus la Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor.

 

 

 

Comenteaza